Facebook Art et Marges Youtube Art et Marges Mail Art et Marges

Tijdelijk website

FR | NL | EN

Hoogstraat, 314

1000 Brussel

LOPENDE
Gustav Mesmer © Hartmaier und Mangold

Gustav Mesmer

Gustav Mesmer (1903-1994) werd op 26-jarige leeftijd opgenomen in een psychiatrische instelling en realiseerde in dat kader allerlei tekeningen en plannen. Hij ontwierp maquettes en maakte op basis daarvan levensgrote vlieg-tuigen die hij persoonlijk uittestte. Zijn herhaaldelijke pogingen om te vliegen in de Lautervallei bezorgden hem de bijnaam van de icarus van het Lautertal. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling worden talrijke werken van de Gustav Mesmer Stichting getoond op de twee verdiepingen van het art et marges museum: machines, originele tekeningen, foto’s, film, enz.

In samenwerking met:

Gustav Mesmer Stiftung

Museum Dr Guislain

TOEKOMSTIGE TENTOONSTELLING
Capture d'écran de: "E.T.A. (Espace de Travail Artistique)", Gérard Preszow, 2015,38'

Alleen & begeleid

De werken van deze tentoonstelling zouden waarschijnlijk nooit gemaakt zijn, of toch niet in deze vorm, buiten de omgeving waarin ze tot stand kwamen, meer bepaald in het kader van het groepsatelier van een instelling of een individuele begeleiding. Elk van hen is het resultaat van een ontmoeting tussen een persoon zonder sociale of mentale autonomie en een atelierverantwoordelijke, kunstenaar of bondgenoot. Soms meerdere.

In welke mate kan die artistieke, psychologische en pedagogische begeleiding de katalysator zijn van dergelijke werken, die per definitie zo intens individueel zijn ?

De tentoonstelling “alleen en begeleid » verbindt esthetisch genot met beschouwing, intelligentie en… waakzaamheid .

Met de werken van :

Sylvain Cosijns, Philippe da Fonseca, Véronique Declercq, Richard Moszkowicz, Pascal Tassini

Concept :

Gérard Preszow/ Assistante : Magalie Thiaude

VORIGE

De wereld redden ?

Hans-Jörg Georgi © Axel Schneider
EMERY BLAGDON – FRANCOIS DE JONGE – GUO FENGYI – HANS-JÖRG GEORGI – JAKLINE – LA S GRAND ATELIER – DIRK MARTENS – EIJIRO MIYAMA – GIOVANNI BATTISTA PODESTÀ – MELINA RICCIO – ANDRÉ ROBILLARD – JEAN-PIERRE ROSTENNE – TEKER – GEORGE WIDENER

Toestellen uitvinden om ongeneeslijk zieken te genezen, de stad veroveren en overal vredesboodschappen verkondigen, plannen uitwerken om de armoede uit te roeien, toevluchtsoorden bouwen om de bevolking op te vangen ingeval van een planetaire ramp…

Of ze nu getroffen werden door een tragische gebeurtenis of zich geroepen voelen door een hogere macht, de kunstenaars die in het kader van deze tentoonstelling samengebracht worden voelen stuk voor stuk dat zij een opdracht kregen die intrinsiek verband houdt met hun creatie. Allemaal werken zij verbeten door aan de ontwikkeling van ingebeelde oplossingen om de wereld te herstellen of te redden.

Persdossier

In samenwerking met:

Atelier Goldstein, Collection ABCD/Bruno Decharme, La galerie christian berst art brut, La Fabuloserie, La S Grand Atelier, The Museum of Everything, Museum Dr. Guislain.

Tentoonstelling georganiseerd in het kader van « MULTI ORDINARY », de eerste uitgave van een festival gewijd aan podiumpraktijken in de marge.