FR   NL   EN
FR   NL   EN
LOPENDE

GESLOTEN VOOR WERKEN

Het Art et marges museul is genoodzaakt zijn deuren te sluiten wegens werkzaamheden. Heropening op 03.09. Plan uw bezoek dienovereenkomstig.

CA$H

Hoe praten art brut kunstenaars over geld? Is geld aanwezig in hun werk, en in welke vormen?

Op basis van deze ogenschijnlijk 'eenvoudige en basische' thematische benadering wil deze expo onomwonden de materiële situatie van kunstenaars die door hun samenleving als marginaal worden beschouwd. De tentoonstelling brengt werken samen uit verschillende Belgische en Franse collecties en belicht creaties van kunstenaars vertegenwoordigd door de Parijse Galerie du moineau écarlate.

Curatoren: Céline Delavaux en Eric Gauthier van de Galerie du moineau écarlate (Parijs), in samenwerking met het Art et marges museum.

Persdossier

Met de steun van COCOF, de Federatie Wallonië-Brussel, de Stad Brussel, het OCMW Brussel, Ricoh, Musiq3, Invicta Art, in samenwerking met visit.brussels.

VORIGE

NOEM HET GEEN ART BRUT

Als een K-Way uit de jaren 1980 keert het ART ET MARGES MUSEUM zichzelf binnenstebuiten en ontvouwt een waaier van kleuren en vormen waarvan niemand het bestaan vermoedde! Helemaal onderaan staat een waarschuwing van Jean Dubuffet, de uitvinder van de art brut: “Zoek een andere benaming”. De brief dateert uit 1984. Met deze terminologische kwestie begon Art en marge zijn zoektocht naar kunst die floreert aan de zijkant. Sindsdien is de vereniging uitgegroeid tot het ART ET MARGES MUSEUM. Hoe groeide de collectie, hoe evolueerden de ambities en de context, gevuld met alle namen die ontstonden uit de ban van Dubuffet? Enkele antwoorden zijn te vinden in deze tentoonstelling, die in de loop van het jaar zal evolueren.

Het ART ET MARGES MUSEUM neemt u graag mee voor een duik in zijn reserves, dankzij werken die door de invloed van mode en smaak naar de achtergrond waren verdwenen, serveert u zijn nieuwe ontdekkingen op blaadje en stelt de marge in vraag, met de hulp van kunstenaars uit de hedendaagse scene die resoluut experimenteren met de grenzen van art brut. Oeps! Noem het geen art brut, zei hij!

FOCUS
06.04.2023—02.07.2023 Francis Goidts | Executive Master Food Design ARBA ESA
06.07.2023—05.11.2023 Adalberto Colarelli | Shen Özdemir
09.11.2023—28.01.2024 Margot | Pratique de l’exposition ESA Saint-Luc Bruxelles
08.02.2024—21.04.2024 Éric Croes | Marion Oster
Het eerste deel van de tentoonstelling is aangepast om enkele zeldzame juweeltjes uit onze collectie op te nemen.
(Let op: het museum is tussen deze periodes gesloten voor montage)

Met de steun van COCOF, de Federatie Wallonië-Brussel , de Stad Brussel, het OCMW Brussel, Ricoh, Musiq3, Invicta Art, het Parlement van de Federatie Wallonië-Brussel en de Nationale Loterij, in samenwerking met visit.brussels.

©Hideki Oki

BLURRY LANDSCAPES

WE INSIST! BOUTIQUE

Het nieuwe album van La Jungle is het resultaat van een samenwerking met een dozijn kunstenaars van de Art brut. Zij werden door de band gevraagd om de titels van de tracks te kiezen en deze te illustreren. De werken zijn te zien in het vinyl- en cd-boekje, maar om de originelen te zien, ga je naar onze buren in We insist! Boutique van 12.12 tot 26.12.2023.

Met werken van : Lien Anckaert, David Bosson, Kostia Botkine, Nathalie Collot, Serge Delaunay, Sherazade Gharbi, Jessie Ilunga, Pascal Leyder, Caroline Matoug, Camille Mildrez, Hideki Oki, Inès Reddah, André Robillard, Pascal Roussel, Dominique Theâte, Samuel Trenquier, Géraldine Vink en Juliette Zanon.

We insist! Boutique, Hoogstraat 306, 1000 Brussel

Open elke dag van december van 12 tot 19 uur en zondag van 11 tot 17 uur.

Opening op dinsdag 12.12 van 18.00 tot 21.00 uur (de opening begint in het Art et marges museum met een presentatie van de plaat).

Gratis toegang

PAS DE CÔTÉ

GALERIE DU BEFFROI NAMUR

Voor haar eindejaarstentoonstelling presenteert de Galerie du Beffroi van 9 november tot 7 januari werken die geselecteerd zijn uit de collectie van het Art et marges museum. Deze unieke creaties, ontworpen door autodidactische kunstenaars met een unieke uitdrukkingswijze en een overvloed aan inventiviteit, verkennen verschillende artistieke domeinen: schilderkunst, beeldhouwkunst, assemblage, collage, enz.

"Pas de côté" is een kans voor het Brusselse museum om Art brut te promoten en te verspreiden naar een publiek dat nog niet vertrouwd is met deze kunstvorm. De tentoonstelling brengt een tachtigtal werken samen die representatief zijn voor de huidige outsiderkunst, zowel Belgisch als internationaal. Deze werken belichten de thema's van outsiderkunst en bieden zowel stof tot nadenken als plezier.

Galerie du Beffroi, 13 rue du Beffroi, Namen

Van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 18 uur en zondag van 12 tot 18 uur.

Info: 081 22 84 76 - Gratis toegang

©Jeroen Hollander, coll. Art et marges musée

BRUT IN THE CITY

V54 HONG KONG

De collectie van het Art et marges museum zal te zien zijn in Hong Kong voor de eerste editie van Belgian Days van 15 tot 24 november 2023!
Belgian Days is een initiatief van het Consulaat-Generaal van België in Hong Kong, in samenwerking met een breed netwerk van partnerorganisaties. Het doel van Belgian Days is om de waarde van samenwerking en uitwisseling tussen België en Hong Kong aan te tonen.
Het Art et marges museum werkt samen met V 54 om de tentoonstelling BRUT IN THE CITY te presenteren. Door de presentatie van zeven kunstenaars uit onze collectie ontwikkelen we het thema van de stad en de wandelaars die er doorheen trekken. Wandelende kunstenaars (Juanma Gonzalez, Mélina Riccio, Jean-Pierre Rostenne), kunstenaars van transport (Jeroen Hollander, Michaël Mvukani Mpiolani) en urbane kunstenaars (Eric De Sulauze, Nathalie Moyersoens, Michaël Mvukani Mpiolani) evoceren allen de stad en de paden die er naartoe leiden.

Tegelijkertijd wordt kunstenaar Créahmbxl Michaël Mvukani Mpiolani van 6 november tot 5 december 2023 in residentie ontvangen op dezelfde locatie.

V54, 54 Village Road, Happy Valley, Hong Kong
https://belgiandays.hk/

HORS CADRES

LADY FEST - CENTRE CULTUREL JACQUES FRANCK

Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen Ladyfest, het Centre Sesame en het Art et Marges Museum in de vorm van een proefproject rond feministische thema's met kunstenaressen met een mentale handicap.

Met de werken van: Carol BAILLY, Hilde D’HONDT, Jill GALLIÉNI, Martha GRÜNENWALDT, Jeannine LEJEUNE, Marilena PELOSI, Melina RICCIO, Pascale VINCKE e de kunstenaars van Centre Sésame.

Vernissage op 25.05.2023 om 17h in het Centre culturel Jacques Franck , Waterloosesteenweg 94, 1060 Saint-Gillis.

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de gemeente Sint-Gillis en Equal Brussel, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Federatie Wallonië-Brussel, Inc Tv en het Cultureel Centrum Jacques Franck.

PHOTO | BRUT BXL

JEAN-MARIE MASSOU

PHOTO | BRUT BXL is een multidisciplinair tentoonstellings- en evenementenproject gecoördineerd door het Centre d'Art Brut et Contemporain La “S” Grand Atelier (Vielsalm) in samenwerking met Bruno Decharme, verzamelaar en oprichter van abcd-art brut in Parijs, en 4 Brusselse partnerorganisaties: CENTRALE for contemporary art , Botanique , Art et marges museum en Tiny Gallery .

Het ART ET MARGES MUSEUM brengt een monografische tentoonstelling van JEAN-MARIE MASSOU (1950-2020). Jean-Marie Massou, een echte art brut-figuur, groef meer dan drie decennia lang met de kracht van zijn armen gigantische kloven en ondergrondse galerijen om te creëren wat hij "Le Temple" noemde. Tegelijkertijd nam hij honderden boodschappen en voorgevoelige dromen op op geluidsbanden, maakte honderden tekeningen en collages, en kerfde stenen en rotsen rondom zijn geïsoleerde eigendom midden in het bos in de Lot. Hij noemde dit zijn "missie". "De universele missie", die erop gericht is "de mensheid te waarschuwen dat de wereld naar de ondergang gaat, dat het zaak is degenen die overblijven te beschermen".

Curatoren: Matthieu Morin (La Belle Brute), Anne-Françoise Rouche (La "S" Grand Atelier) en Tatiana Veress (Art et marges museum).

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling, publiceren La " S " Grand Atelier (via zijn publicatieplatform Knock Outsider), het Art et marges museum en La Belle Brute het eerste monografische werk over Jean-Marie Massou.

Het museum toont ook twee samenwerkingsprojecten die voortvloeien uit ontmoetingen tussen outsider kunstenaars en hedendaagse kunstenaars rond het medium fotografie. De opstelling van deze projecten werd verzorgd door de Brusselse fotograaf Vincen Beeckman:

PHOTO | BRUT BXL

SI TU N’VIENS PAS J’TE SCALPE

VINCEN BEECKMAN & LA DEVINIÈRE

Foto's, teksten, video's, geluidsopnames, installaties... vormen samen deze tentoonstelling, die het resultaat is van het werk dat fotograaf Vincen Beeckman iets meer dan acht jaar geleden ondernam in samenwerking met de bewoners van La Devinière.
Dit project, een initiatief van La "S" Grand Atelier, speelt zich af in een oude boerderij in de buurt van Charleroi, La Devinière, een plaats van institutionele psychotherapie, maar vooral een plaats van leven, vrijheid en wederzijds vertrouwen tussen bewoners en verzorgers.

Curatoren: Vincen Beeckman en Anne-Françoise Rouche (La « S » Grand Atelier).

De tentoonstelling gaat gepaard met de publicatie van het boek "Si tu n’viens pas j’te scalpe" (Als je niet komt zal ik je scalperen) door Vincen Beeckman, uitgegeven door Delpire in samenwerking met La "S" Grand Atelier.

PHOTO | BRUT BXL

PARTENAIRES PARTICULIERS

VINCEN BEECKMAN

Bijzondere ontmoetingen en performatieve aanpak rond het fotografische medium. Voor deze tweede tentoonstelling, die hij heeft ontworpen op de verdieping van het ART ET MARGES MUSEUM, geeft Vincen Beeckman voorrang aan ontmoetingen tussen art brut-auteurs en hedendaagse kunstenaars. Vincen Beeckman is al enkele jaren in residentie bij La "S" Grand Atelier en is een bevoorrechte getuige van het dagelijkse leven in het atelier, maar ook van de samenwerkingsprojecten die er regelmatig plaatsvinden. Anne-Françoise Rouche heeft ook gekozen om een selectie werken te tonen uit de werkplaats Blu Cammello in Livorno, waar beeldend kunstenaar Riccardo Bargellini co-creaties uitvoert met zijn deelnemers. Deze samenwerkingspraktijken komen overeen met die van La "S" Grand Atelier.

Curatoren: Vincen Beeckman en Anne-Françoise Rouche (La « S » Grand Atelier)

IN DE LABORUIMTE :

EXPERIMENTAL MASSOU BIG BAND

In de LABO-ruimte, het resultaat van een workshop die 3e jaars studenten illustratie van de ESA Saint-Luc Brussel en kunstenaars van het Centre Sésame (dagcentrum voor mentaal gehandicapte volwassenen, Ukkel) samenbrengt.

Met het werk van Jean-Marie Massou als uitgangspunt wilden Nicolas Chuard en Valfret een speeltuin creëren die bevorderlijk is voor ongewone ontmoetingen en experimenteel knutselen. Zij stelden de deelnemers voor om gezamenlijk traditionele artistieke technieken, zoals graveren en gegoten beeldhouwen, opnieuw te bekijken met niet-academische materialen en gereedschappen, en moedigden hen aan om zijwegen in te slaan. De productie was vrolijk, intens en energiek.

Met: Jessie Vray, Mina Delauzun, Laurence Fersch, Amaury Vincq, Pauline Valton, Claire Pineau, Pauline Baudoux, Laura Bigaroli, Opale Montel, Solenn Gillot, Louise Laloux, Blanche Lemestré, Marie Lambrecht, Céline Marko, Cylia Colon, Sophie Wiart, Elise Denis, Magali Vlies... Laura Gabarre, Ardian Ramadanovic, Vincent Hayon, Frédéric Couvreur, Gaëtano Gambino, Lucas De Groote Sandrine Delaunoy, Marie-Pierre Lennertz, Magali Cadelli, Nicolas Chuard, Valfret, Annabelle Dupret, Gwénola Carrère, Philippe Dupuy en Juan Paparella.

Persdossier.pdf

Met de steun van COCOF, de Federatie Wallonië-Brussel, de Stad Brussel, het OCMW Brussel, Ricoh, Sigma, Musiq3, Invicta Art, het Parlement van de Federatie Wallonië-Brussel en de Nationale Loterij, in samenwerking met visit.brussels.

© Michel Goyon, Coll. Art et marges musée

LE VOYAGE DES MARGES

ESA Saint-Luc Bruxelles - Espace M30

Het Art et marges museum stelde werken uit zijn collectie ter beschikking van de studenten om hen vertrouwd te maken met de scenografie en de organisatie van een tentoonstelling. Zij hebben nagedacht over de manier waarop de werken rond verschillende thema's kunnen worden belicht, en tegelijkertijd participatieve voorzieningen gecreëerd die de bezoekers aanzetten tot interactie met de gepresenteerde stukken.

Een tentoonstelling gemaakt door studenten van de Master Block 1 in Comics/Publishing als onderdeel van de cursus Exhibition Practice, gedoceerd door Maud Salembier.

Espace M30: Moricharplein, 30 - 1060 Brussel
tentoonstelling geopend van maandag tot vrijdag van 9 tot 18u
(gesloten van 26.01 tot en met 06.01)

Met de werken van: Yassir Amazine, Kazimierz Cycon, Paul Duhem, Yves-Jules Fleury, Jill Gallieni, Michel Goyon, Martha Grünenwaldt, Oscar Haus, Jeroen Hollander, Alexis Lippstreu, Raphaël Michel, Serge Paillard, André Prues, Gérard Sendrey, Dominique Théate, Gérard Wargnier

SMILE. I LOVE IT!

ARIANE BERGRICHTER

Er bestaat een krioelende wereld van balpen en vilt, van cafés, van mensen aan tafels, van ramen aan de straatkant, van tramhaltes, van voorbijgangers en kunstenaars, van dames met kleine hondjes en dikke jassen, van obers en arbeiders. “Het is ongelooflijk hoeveel dakpannen er nodig zijn”, aldus een dakdekker in het tumult van tekeningen die eind jaren '80, begin jaren '90 ter plaatse in hartje Brussel werden gemaakt.

“Het is ongelooflijk” hoeveel schetsen, bierkaartjes, stukjes plakband, uren van observeren en van samenvoegen Ariane Bergrichter verzamelde om een complex psychisch leven tot kunst te verheffen. Bij haar overlijden in 1996 getuigden de talrijke geschriften en tekeningen van haar moeilijkheid met het leven. Haar dochter begroef ze in een koffer, maar haalde ze twintig jaar later weer tevoorschijn en onthulde aldus het oeuvre dat ze vormen.

De geassembleerde tekeningen van Ariane Bergrichter waren in 2018 voor het eerst te zien in het American Folk Art Museum in New York. Met SMILE. I LOVE IT! biedt het ART ET MARGES MUSEUM haar eerste monografische tentoonstelling aan.

HOOGSPANNING

Elke poging tot verzet zal nutteloos zijn: de aantrekkingskracht die uitgaat van de werken onder HOOGSPANNING neemt je meteen mee naar de kern van het gebaar.
Op het kruispunt van lijnen en draden kan de broosheid van de gebruikte materialen je op het verkeerde been zetten; verwacht je aan een intense ontlading die je voorjaarsdrang enkel zal versterken.

Met de werken van Franco Bellucci, Heide De Bruyne, Eric Derochette, Cecile Franceus en Pol Jean.

OP DE 1STE VERDIEPING: DE PERMANENTE COLLECTIE

Met ensembles van werken die de bezoeker in staat stellen zich onder te dompelen in het universum van elke kunstenaar. Er zullen nieuwe aanwinsten worden gepresenteerd en er zal hulde worden gebracht aan kunstenaars die ons onlangs zijn ontvallen, waaronder een immersieve ruimte gewijd aan Serge Delaunay.

En nog: Diyana Afsar, Aimé Bahati, Eric De Sulauze, Véronique Declercq, Daniel Gonçalves, Francis Marshall, Raphaël Michel en Jacques Trovic.

In samenwerking met visit.brussels

TWEE IMMERSIEVE, TER PLAATSE GECREËERDE INSTALLATIES

Vanaf 13 juni nemen de kunstenaars Hendrik Heffinck (Atelier De Zandberg) en Willy Desmedt (Créahmbxl) elk een ruimte in het museum over en vullen die met hun kunst. Opening op 22 juni.

FRESCO OP DE STOEP

Een fresco van Benjamin Hendlisz en Jeroen Hollander (een kunstenaar uit onze collectie) brengt de geest van het ART ET MARGES MUSEUM naar de Hoogstraat. Opening op 22.06.


Persdossier

Tussen de rimpels van de tijd

Laat u meevoeren door het eindeloze perspectief van de bres die deze expo slaat tussen de rimpels van de tijd. Een vergeten traagheid herovert de beleving van uw bezoek tijdens de ontdekking van geduldig verwezenlijkte werken die meedeinen op het ritme van hun tentoonstelling, terwijl ze de deur openen naar een andere tijdelijkheid.

Het Art et marges museum gunt u een halte buiten de obligate onmiddellijkheid en rentabiliteit van het nu. De expo is een meditatieve duik in werken die zintuiglijke en tijdelijke bakens op hun kop zetten en bezoekers uitnodigt tot een andere gewaarwording.

Strijk neer in de vergetelheid van de tijdsruimte tussen zeven oktober tweeduizend eenentwintig en dertien maart tweeduizend tweeëntwintig.

Met de werken van Acharya Vyakul, Aline Forçain, André Gorgan, André Prues, Anonyme, Ardian Ramadonovic, Augustin Lesage, Cécile Todoroff, Clémence Estingoy, Daniel Timson, Didier Goetghebuer, Eric Heyters, Fanny Viollet, Françoise Maes, Franklin, Georges Widener, Jean Hendrickx, Johan Geenens, John Ryan Brubaker, Joseph Crépin Fleury, Juliette Brishoual, Juliette Zanon, Kunizo Matsumoto, Lien Anckaert, Lionel Vinche, Manon Salle, Maxence Doucet, Melvin Way, Olivier Pestiaux, Ophélie Pruvost, Pascale Deneyer, Patrick De Wit, Raphaël Lonné, Rudy Morren, Sarah Kokot, Serge Paillard, Suzanne De Slaeve, Sybille Deligne en Wolfgang Marx.

Persdossier

LIEFDESLIED

Het Art et marges museum haalt de audiocreaties van de outsiderkunst voor het voetlicht! De muziek uit de marge is minder bekend bij het grote publiek dan het picturale werk, maar de productie is daarom niet minder rijk. Ze is er in alle stijlen en ontwikkelde zich ongestoord, bijna zonder enige invloed van hetgeen doorgaat voor de “goede smaak”. Via het liefdeslied dat misschien naïef klinkt maar dat allerminst is, nodigen wij u uit voor een onderdompeling in de opmerkelijke werelden van deze muzikanten met een groot hart. Hoe kan men beter zijn stem laten horen dan met een lied over de tragische, magische liefde die misschien verscheurt maar altijd passionerend blijft? Opnames, teksten, platenhoezen… geven ons een inkijk in hetgeen lange tijd deel uitmaakte van de underground muziek.

Met werken van : Julien Brien, Monique Capart, Ali Demailly, Elayne Goodman, Daniel Johnston, Normand L’Amour, Jean-Luc Le Ténia, Reynols, Pascal Roussel, Maitre Selecto, Philippe Sylvanis, Petr Válek, Chuckie Williams.

De tentoonstelling eindigt met Routourne, tussen wild luitherie en elektrisch vioolspel, deze explosieve creatie is gebaseerd op een uit de kluiten gewassen draailier. Zijn resonantielichaam wordt doorkruist door drie wielen die geactiveerd worden met drie zwengels, percussiemodules en microfoons voor de zang...
Ontwerp : Maxou Bisou en Monolithe Noir, AXOSO ASBL .

Persdossier

EMBRASEZ-VOUS !

Het Art et marges museum viert zijn 10e verjaardag. Een ideale gelegenheid om de verzameling voor te stellen in een ander daglicht! Zij kwam tot stand langs de hobbelige wegen en de minder bewandelde paden van de kunst en telt inmiddels talrijke parels van de art brut en outsiderkunst. Het museum opende zijn deuren voor een tiental kunstenaars-bondgenoten. Gefascineerd door de kunstenaars van de verzameling palmden zij zondermeer onze ruimtes in. Zij vertalen hun vurige reacties in installaties, performances en diverse auditieve, literaire en culinaire creaties. Als gloeiende, lichtgevende en mysterieuze sintels bieden al deze kunstenaars een andere kijk op de verzameling; zij werpen een nieuw licht op de werken en nodigen u uit om op uw beurt in vuur en vlam te schieten. Het resultaat is een flamboyante verjaardagstaart om tomeloos te delen en mateloos van te genieten.

Persdossier

Kunstenaar-kompaan !

Marjorie Bonnet - Paul Duhem

Maud Dallemagne et Nicolas Belayew (Les Tontons Racleurs) – Louis Van Baelens

Sybille Deligne - George Cauchy

Julie Devigne & Adina Ionescu Muscel – Cecile Franceus

Lisa Harchies - Michel Dave

Cécile Hupin - Jeroen Hollander

François De Jonge et Rémi Lambert - Seyni Awa Camara

Sarah Kokot - Sylvain Cosijns

Sukrii Kural – Juanma Gonzalez

Caroline Lamarche

Léa Ricorday - Georges Counasse

Samuel Trenquier – Tomoaki Sakai

Ilse Wijnen, Theo De Roey, Douwe Rubben (atelier KNEP) et HUBBIE - Hilde D'Hondt, Heide De Bruyne, Michel Nedjar

Le coeur au ventre

Gepassioneerde verzamelaars, talentontdekkers en galerijhouders met een groot hart, leven Marion en L. Oster tussen een fascinerende vloedgolf van art brut en expressionistische werken.

‘‘Le Cœur au ventre’’ nodigt u uit voor een originele onderdompeling in de wereld van deze discrete verzamelaars. Daarbij wordt hun woonomgeving en haar ontelbare bewoners volledig nagebootst.

met een in situ kunstwerk van Caroline Dahyot, en werken van: A.C.M, Abadne, Adam Sabhan, Aïni Philippe, Albasser Pierre, Amar Paul, Amourette Pierre, Angkasapura Noviadi, Armstrong Zebedee, Avril Armand, Azema Philippe, Babahoum, Badia, Barbarit Béatrice, Barbe-Hatuel Nicole, Barrameda, Baudelere Karl, Bauman Manuel, Beaver Larry, Ben Ali, Berquin Patricia, Birobent Martine, Blot Olivier, Bosco Giovanni, Branciard Jean, Brunet Guy, Burland Francois, Cadoré Delphine, Cahoreau Gustave, Cerredo Fabian, Chanut Danielle-Marie, Chauvet François, Chomette Virginie, Cluzel Nicolas, Comte Robin, Cooper Ronald, Corentin Sylvain, Cumingham Richard, D'antuono Barbara, Dahyot Caroline, De Sagazan Olivier, Dellschau Charles, Demelis Eric, Dereux Philippe, Dominici Véronique, Doñate Pepe, Doué Eric, Dubréus Lhérisson, Duclos Hélène, Dugnoille Myla, Duprilot Hubert, El Syrio Josvedi, Fillaudeau Noël, Finster Howard, Fleury Yves-Jules, Gallieni Jill, Gillet Lionel, Glamocak Zlatko, Golz Michael, Gordon Ted, Gougelin Eric, Goulet Marie-Thérèse, Goux Claudine, Greiner Thierry, Grunenwaldt Martha, Hinojosa Aaron, Hofer Josef, Jaber, Jacqui Danielle, Jagiello George, Jorgensen Hans, Joss, Kapela Paulo, Knopf Solange, Kumar Pradeep, La Pinturitas, Labrie Karine, Lacoste Alain, Lagnieu Hélène, Lambert Thierry, Laure Isabelle, Laurent Henri, Le Carré-Galimard Simone, Lefèvre Pierre, Liberman Cirléne, Lippstreu Alexis, Manca Bonaria, Marie Florence, Mariette, Margot Margot, Marshall Francis, Marte Daldo, Mecalco David, Michaels Damian, Mister Imagination, Monchatre François, Mond Mina, Montpied Bruno, Morel Marie, Mouly Gaston, Mustafa, Nadau Jean-Pierre, Nedjar Michel, Nitkowski Stani, Obata Masao, Oster Marion, Palmer Andrei, Park Chong-Ran, Patba58, Pelligand Bernard, Philippi Jean-Christophe, Pietquin Dimitri, Pietri Josselin, Pignat Armande, Plaza Amadeo, Plny Lubos, Podesta Giovanni Battista, Postic Evelyne, Raâk, Rae Helen, Rieux Jean-Francois, Rigal Antoine, Robert Yvonne, Robertson Royal, Robillard André, Rosset Jean, Saban Ody, Sablon Françoise, Sanders Jim, Schwanse Petra, Sendrey Gérard, Sesow Matt, Sharlhorne Welmon, St John Christopher, Staelens Ghyslaine Et Sylvain, Stroff Denis, Tanjung Ni, Tirilly Jean, Tourlonias Jean, Ughetto Henri, Ursin Catherine, Valois Marie-Françoise, Van Acker Jacqueline, Vigneau Monique, Vinsard Marcel, Vladimir, Webster Dereck, Wilson Ben, Zanon Juliette.

Op de eerste verdieping, een selectie uit de permanente collectie van het museum: Inès Andouche, Jan Bedinsky, Georges Cauchy, Aloïse Corbaz, François De Jonge, Isabelle Denayer, Johan Geenens, Madge Gill, Martha Grunenwaldt, David Houis, Anne N’Dayiziga, Jean-Marie Mortier, André Prues, Nouzha Serroukh, Anny Servais, Jacques Trovic, André Wostijn.

Persdossier

Guy Brunet © mariodelcurto

AMERIKA BESTAAT NIET !

(ik kan het weten, ik ben er al geweest)

Dit project, geïnspireerd door een citaat van Henry Miller en een repliek van Alain Resnais, “Amerika bestaat niet, ik kan het weten want ik ben er al geweest”, vraagt zich af welke plaats de VSA in de wereld inneemt en dit vanuit het standpunt van de collectieve verbeelding. Dit tweeledige project bestaande uit een tentoonstelling en een publicatie stelt Amerika voor doorheen de verblinding van een vervormende spiegel: de Amerikaanse droom. Matthieu Morin, de curator van de tentoonstelling en de auteur van de publicatie, nodigt u uit om een honderdtal hedendaagse, populaire en art brutwerken te ontdekken, afkomstig uit heel de wereld. Stap in voor een boeiende intra muros roadtrip.

Zebedee Armstrong; Richard Bawin; Klaus Beyer; Pearl Blauvelt; Denis Boudouard; Heather Copus; Jean Crié; Bridget Cronnin; Gabriel Evrard; Charles Ferguson; Howard Finster ; Giovanni Galli; Affiches de cinéma du Ghana; William A. Hall; Herman Hayes; Alexandre Heck ; Ismael Hespel; Paa Joe; Daniel Johnston; Bodys Isek Kingelez; Camille Lavaud Benito; Jean Leclercq; Karen May; James Miles; Matthieu Morin; Wilfrid Morin; Edward Nagrodzki; Melvin Edward Nelson; Martín Ramírez; Lance Rivers; Prophet Royal Robertson; William Scott; Welmon Sharlhorne; Earl Wayne Simmons; Jean Smilowski; Ichiwo Sugino; Éric Tabuchi; Ionel Talpazan; Dominique Théate; Warren Van Ess; Ricky Willis; Wesley Willis; Joseph Yoakum; Jonathan Velazquez; Julien Bancilhon

Het MIMA, het Art et Marges Museum en de CENTRALE for Contemporary Art slaan de handen in elkaar en stellen u een combiticket voor! Met dit combiticket kan de bezoeker de drie musea voor een gunstig tarief bezoeken: € 15. Het combiticket is verkrijgbaar aan het onthaal van de drie musea tot 05/01/20 en is geldig tot en met 02/02/20 (afhankelijk van de sluitingsdata van de verschillende tentoonstellingen).

Persmap en afbeeldingen

Pedagogisch dossier

Lisières

Wij leven in een tijd van scheidslijnen. Tussen dier en mens, boom en rivier, veer en vel, beton en groen… hoe vinden we onze weg? Hoe kunnen wij de uitdaging van de toekomst aangaan terwijl kwetsbare leefmilieus verdwijnen? Dankzij welke geduldige handelingen, welke wilde verhalen, welke verrassende uitwisselingen? De kunstenaars van de verzameling van het Art et marges museum reiken u antwoorden aan tijdens hun picknick van werken die zij uitspreiden in de oase van de zomer.

De “picknick van werken” staat onder de leiding van Caroline Lamarche, auteur van “Nous sommes à la lisière”, Gallimard, Goncourt van de novelle 2019, de curator van deze tentoonstelling.

Persmap en afbeeldingen

Pedagogisch dossier

Rencontres intergalactiques

Serge Delaunay en André Robillard

Het Art et marges museum wordt even een ruimteschip, waarin u het kosmische werk van Serge Delaunay en André Robillard kunt ontdekken. Twee kunstenaars, met een gemeenschappelijke fascinatie voor de onmetelijke ruimte.

Er worden ook excursies voorzien naar planeten die gewijd zijn aan hun andere passies. “Mechanische Veroniques” getekend in klare lijn bijvoorbeeld, en ook “geweren om armoede te doden”, gemaakt van weggeworpen voorwerpen, maken deel uit van hetgeen u te wachten staat.

Pedagogisch dossier

Vrouwen in de Art Brut ?

De Weense verzamelaarster Hannah Rieger nodigt ons uit om haar kijk op de Art Brut te beleven aan de hand van zowel grote werken als minder bekende namen.

De tentoonstelling, die 105 werken van Oostenrijkse en internationale kunstenaars samenbrengt, bestaat zowel uit vrouwenportretten als werken die gemaakt zijn door vrouwen.

Online catalogus

Persmap en afbeeldingen

Jean-Pierre Rostenne

"Alles gaat goed, behalve hetgeen niet goed gaat"

...dat was de lijfspreuk van Jean-Pierre Rostenne, een atypische kunstenaar, poëtische denker en lokale figuur die perfect paste in de Brusselse wijk waarin hij leefde, de Marollen. Art et marges museum brengt hulde aan zijn werk in een zaal waarin zijn totem-wandelstokken, assemblages, foto’s en bewerkte voorwerpen samengebracht zijn. Om zijn portret te vervolledigen, leenden zijn vrienden enkele van zijn werken en vertellen ze verhalen over Jean-Pierre die u tijdens de tentoonstelling kunt beluisteren.